ERHVERVSASSISTENT
TIL MAD & SALG

Den korte vej til job og uddannelse for dig,
der gerne vil og kan gennemføre
en uddannelse på 2 år

Erhvervsassistent til mad og salg

Følg din mavefornemmelse, og bliv madglad på køkkenlinjen

På KUU-uddannelsen, som erhvervsassistent til mad og salg, lærer du de grundlæggende ting i et køkken.

Du kan lære om hygiejne, rengøring, planlægning og selvfølgelig madlavning, og de kompetencer du får på uddannelsen, kan du tage med dig ud i ethvert job.

Ungdomsskolen bliver du en del af en sammentømret flok af KUU-elever, der støtter hinanden gennem uddannelsen. Her er der lagt vægt på fællesskabet, både på skolen, og som en del af en arbejdsplads.

Produktionskolen Sundet vil undervisningen foregå sammen med produktionsskolens øvrige elever i køkkenet, men som KUU’er får du særlige opgaver og mere ansvar. Du skal navigere i opskrifter og lære at lave mad til få eller mange. Holdfællesskabet vil inspirere dig  til at være mere kreativ i køkkenet. Fokus er på at lære gennem hænderne.

Både på Sundet og Ungdomsskolen er uddannelsen rettet mod jobs i restaurationsbranchen, det vil sige restauranter, caféer og hoteller, men det kunne også sagtens være køkkenet i en børnehave, hvor du er savnet. I virkeligheden kan jobbet også sagtens handle om alt andet end mad. Det vigtigste, du lærer her, kan du bruge alle mulige steder.

I køkkenet spænder vi vidt, fra det danske køkken og kan ende med finere fransk madlavning. Det vigtigste på uddannelsen er, at du vil lære at løse en opgave, alene og sammen med andre. Sådan øver vi de sociale kompetencer. Vi øver på skolen og lærer at fungere på en arbejdsplads med de krav, der stilles i arbejdslivet.

PÅ VÆRKSTEDET LÆRER DU

Og får viden om og øvelse indenfor en række områder:

 • Måltidet derhjemme, på arbejdet og i restauranter
 • Indkøb, planlægning og tilberedning af mad
 • Ernæringslære og hygiejne
 • Betjening og indretning
 • Mødet mellem mennesker, kropssprog og smalltalk
 • Den gode sælger og markedsføring
 • lovgivning og regnskab
 • muligheder og trusler for en ny virksomhed

ERHVERVSTRÆNING

Når du går på uddannelsen, kommer du i erhvervstræning i forskellige virksomheder.

Det kan være:

 • Restauranter
 • Storkøkkener i virksomheder eller institutioner
 • Cafeer og fødevarebutikker
 • Køkkenet i en daginstitution
 • Andre butikker

VIDEREUDDANNELSE

Uddannelsen kvalificerer dig til at søge videre ind på forskellige uddannelser

F.eks erhvervsuddannelserne til ernæringsassistent, kok eller salgsassistent (detailhandelsuddannelse).

Forudsat at du har karakteren 2 i matematik og dansk fra folkeskolens prøver i 9. klasse.

Læs mere om uddannelsen

FAKTA

 • Opbygning: 4 moduler af 20 uger
 • Sted: Ungdomsskolen i Helsingør eller Produktionsskolen Sundet i Helsingør
 • Fag: Dansk, matematik (fast på Produktionsskolen Sundet, tilvalgsfag på ungdomsskolen), afsætning og et værkstedsfag.  (+arbejdsportfolio)

”Når de unge fortæller om linjen, så laver de måske bare mad til de andre, men hvis du spørger lidt ind, så har de lært en masse. De opdager det bare ikke rigtigt, for de har ikke siddet på række med næsen i en bog, og hvad de ellers er vant til.”

Merete Olsen, faglærer Ungdomsskolen

”Jeg siger altid til dem, at de skal være lidt egoistiske og tænke på sig selv. ’Hvordan kan jeg forbedre mig, hvordan kan jeg finde den bedste praktikplads, skaffe kontakter og netværk’? For så udvikler det sig. De kan ikke forvente, at der falder en appelsin i turbanen.”

Morten Eistrup, faglærer Sundet

Ninette

Ninette går på 4. modul på Ungdomsskolen.

Ninette kom fra barsel, da hun startede på uddannelsen. Hendes vejleder mente, det kunne hjælpe hende.

– Jeg havde ikke været på skolemarkedet i 10 år, og jeg var virkelig dårlig til at møde ind. Så jeg fik at vide, at KUU ville kunne hjælpe mig med at blive mere mødestabil, og at de ville tage meget hensyn til personlige ting. Jeg er enlig mor til en datter, så det var der brug for. Så jeg tænkte, ’det prøver vi’, fortæller Ninette.

I dag er hun så mødestabil, at hun hver dag hjælper andre KUU’er med at komme op og afsted.

– Jeg laver morgenvækning på tre af køkkenpigerne, hvor jeg ringer hver morgen. De fleste af drengene klarer det selv, men jeg gør det også for de nye, hvis de har behov for det. Eleverne har selv fundet på telefonvækning med Ninette som primusmotor. Jeg er den mest mødestabile, så det er mig der gør det, lyder det fra Ninette.

Ninette har også planer om at studere videre efter uddannelsen. Hun drømmer om CBS, men første skridt er at blive færdig med KUU.

– Vi fik at vide, at vi skulle finde ud af, hvad vi ville med vores liv, mens vi var her, og det har jeg jo formået. Det har været en succes. Jeg er ked af at stoppe, for det er rart at være her. Lærerene er meget på os med støtte og hjælp, hvordan man har det, også derhjemme. Vi snakker det igennem på en måde, hvor der bliver taget hensyn. Efter ikke at have været ude i flere år så tror jeg, det var godt for mig med sådan her et sted at starte, siger Ninette.

FOTOS FRA UNGDOMSSKOLEN

FOTOS FRA PRODUKTIONSSKOLEN

ER DU MERE TIL
KLARGØRING AF BILER
ELLER
SERVICE?

Erhvervsassistent til klargøring af biler

Erhvervsassistent til service i virksomheder og offentlige institutioner